Turistička organizacija Bijelo Polje kao domaćin staze usješno je organizovala promociju staze za hodanje na krpljama ,,Planinarski dom Cmiljača’’.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma. Partneri pri realizaciji projekta bili su Lokalna turistička organizacija Bijelo Polje i Planinarski savez Crne Gore.

Na promociji markirane staze juče se okupilo oko 30 učesnika, osim rekreativaca iz naše opštine, lokanih klubova Outdoor X3M kluba, i planinarskog Kluba Cmiljača,PK Cmiljača1760, Skijaškog kluba Cmiljača, bili su i rekreativci iz opštine Andrijevica odnosno planinarskog kluba Kom, Kolašina, Berana, presjednik Planinarskog Saveza Crne Gore Dragan Bulatović.

 Krenuli smo džipovima sa Off Road timom iz Bijelog Polja od Magistralnog puta Mojkovac - Bijelo Polje. Po silasku sa magistrale na prvom raskršću pošli smo desno na skretanje kod table za Majstorovinu, a na sledećem lijevo. Dalje put nastavlja da se penje uz manje i veće zavoje dobijajući na visini, dolazeći do predposlednjih kuća na ovom putu. Od mjesta skretanja sa magistrale do ovih kuća ima oko 4km. i sa ovog mjesta i počinje staza.

Staza za hodanje na krpljama počinje na nadmorskoj visini od 921 mnv, koja je ujedno i najniža tacka, dok je najviša tacka staze na 1760 mnv.

Visinska razlika izmedu najniže i najviše tačke iznosi 839 m, dokvisina cijelog uspona ove staze iznosi 889 m.

Dužina staze od mjesta polaska do planinarskog doma „Cmiljača“ iznosi 7,7 km, a vrijeme uspona do planinarskog doma iznosi oko 5.30 h. Dužina cijele staze iznosi 15,4 km.

 Najveći dio staze prolazi kroz bukovu i crnogoričnu šumu, koja je cak i na djelovima koji vode makadamskim putem veoma gusta. Brojni zavoji i serpentine koji vode kroz ovakav krajolik čine ovu stazu veoma zanimljivom. Stazom se u njenom poslednjem dijelu pružaju dobri pogledi ka dolini Lima i Bijelom Polju.

 

 

 

 

 

 

Bijelo Polje °C
  25.03.2019 Ferienhaus Ostsee
Go to top

© 2015 Turistička organizacija Bijelo Polje. Sva prava zadržana.