Obavjestavamo vas da je staza za hodanje na krpljama Planinarski dom ‘’Cmiljača’’ markirana i spremna za korišćenje, promociju ove staze radićemo sa prvim snijegom kao početak zimske turističke sezone.

Hodanje na krpljama jedna je od najstarijih aktivnosti na snijegu, kojoj u poslednje vrijeme popularnost značajno raste. Ovakav način rekreacije posebno je podesan za one koji ne skijaju, pa kad se nađu na snijegu ili skijalištu, mogu se šetati i rekreirati na krpljama. Posebna znanja za hodanje na krpljama nijesu potrebna pa ih mogu koristiti svi koji vole prirodu i rekreaciju u prirodi.

 Staza za hodanje na krpljama Pl. Dom „Cimljača“ počinje na nadmorskoj visini od 921 mnv, koja je ujedno i najniža tacka, dok je najviša tacka staze na 1760 mnv. Visinska razlika izmedu najniže i najviše tačke iznosi 839 m, dok visina cijelog uspona ove staze iznosi 889 m. Dužina staze od mjesta polaska do planinarskog doma „Cmiljača“ iznosi 7,7 km, a vrijeme uspona do planinarskog doma iznosi oko 5.30 h. Dužina cijele staze iznosi 15,4 km. Najveći dio staze prolazi kroz bukovu i crnogoričnu šumu, koja je cak i na djelovima koji vode makadamskim putem veoma gusta. Brojni zavoji i serpentine koji vode kroz ovakav krajolik čine ovu stazu veoma zanimljivom. Stazom se u njenom poslednjem dijelu pružaju dobri pogledi ka dolini Lima i Bijelom Polju.

 Kako koristiti krplje? Krplje, koje su standardne veličine, navlače se na zimsku obuću, uključujući i obuću za snowboard. Radi lakšeg kretanja po snijegu, pored krplji se koriste i štapovi za snijeg koji se namiještaju da budu u visini lakta.

 Projekat je finansiran od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma. Partneri pri realizaciji projekta bili su Lokalna turistička organizacija Bijelo Polje i Planinarski savez Crne Gore. Domaćin staze je Lokalna turistička organizacija Bijelo Polje

O terminu promocije staze bicete blagovremeno obaviješteni.

 

 

Partly cloudy

-1°C

Bijelo Polje

Partly cloudy
Humidity: 100%
Wind: SSE at 6.44 km/h
Friday
Partly cloudy
-2°C / 10°C
Saturday
Partly cloudy
-1°C / 10°C
Sunday
SP_WEATHER_RAIN_AND_SNOW
2°C / 11°C
Monday
SP_WEATHER_RAIN_AND_SNOW
-1°C / 3°C
Go to top

  © 2015 Turistička organizacija Bijelo Polje. Sva prava zadržana.