Deveti Whitefield Jazz festival održaće se 3. i 4. jula u Bijelom Polju, osim klasičnih džez bendova, ugostiće prve večeri sarajevsku rok grupu Valentino, a druge večeri Bajagu.

Dragoljub Đuričić, promoter Whitefield Jazz festival, kazao je da džeza nema puno, zbog čega i dovode rok grupe koje će privući publiku.

– Džez je čak ponekad diskutabilan za otvorene prostore, više je za klubove, ali neka se džezeri navikavaju na nastupe na otovrenom. Svjetski džez festivali se više ne drže isključivo džeza, osim kada su u pitanju tematske večeri. Postalo je normalno da kao gost festivala nastupi popularni izvođač koji će da dovede publiku, u ovom slučaju su u pitanju Valentino i Bajaga, a da se džez izvođači predstave kao predgrupe.

Whitefield Jazz festival počeće nastupom ovog poznatog bubnjara, koji će zajedno sa dobošarima proći Bijelim Poljem, i na Trg dovesti publiku koju će privući usput. Nakon toga festival otvoriti džez muzičari koji su 1962. godine svirali u orkestru KUD-a Bijelo Polje.

– Veterani bjelopoljskog džeza i roka posle mnogo godina će ponovo biti na sceni. Temeljna ideja festivala je da predstavimo crnogorsku produkciju. Tako će, pored starijih bjelopoljskih muzičara nastupiti i mladi izvođači koju su nedavno završili Muzičku akademiju.

U okviru dvodevnog festivala nastupiće deset bendova. Prve festivalske večeri nastupiće Dragoljub Đuričić i bubnjari, Jazz orkestar KUD-a Bijelo Polje 1962, Baltazar, Robert Werner, Sejdefa Jazz Quartet i grupa Valentino. Drugo veče rezervisano je za Atonex, Dragan Đorđević Quartet, Šule Jovović Trio, Ritmico i Bajagu.

– Jedan od bendova koji će nastupiti je mlada grupa Atoneks. Oni su jedan od uspjeha ovog festivala. Svi znamo da je teško popularizovati džez muziku. Kažu da rokeri sviraju pet akorda za 5.000 ljudi, dok džezeri sviraju 5.000 akorda za pet ljudi. Ali ipak, uspjeh festivala je vidljiv pojavljuju se mladi ljudi koji izvode džez.

 

Bijelo Polje °C
  19.11.2019 Ferienhaus Ostsee
Go to top

© 2015 Turistička organizacija Bijelo Polje. Sva prava zadržana.